poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Chleb SAMO ZDROWIE

Pyszny, zdrowy chleb, pełny ziaren, zbóż i wartości odżywczych! Szybki w przygotowaniu, długo zachowuje świeżość a na dodatek jest pyszny :)


SKŁADNIKI

1 szklanka ziaren słonecznika (można zmieszać 3/4 szklanki ziaren słonecznika i 1/4 szklanki pestek dyni)
1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego
3/4 szklanki migdałów lub orzechów laskowych
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych
10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego lub 4 czubate łyżki mielonych ziaren babki pełsznik
1 łyżeczka soli
1 łyżka syropu z agawy lub syropu klonowego lub miodu
5 łyżek oleju kokosowego lub dobrego oleju rzepakowego
1 szklanki zimnej wody
1 szklanka napoju owsianego ALPROhttp://www.alpro.com/pl
  • wszystkie składniki wymieszać łyżką w misce  i odstawić na minimum 2 godziny lub dłużej (można na całą noc), aż ziarna wchłoną wodę i napęcznieją,
  • piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu,
  • blaszkę keksową posmarować 1 łyżką oleju, włożyć zawartość miski i ugnieść łyżką, wyrównując wierzch,
  • piec 60 minut, wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc, inaczej chleb będzie się rozpadał,
  • kroić po całkowitym wystudzeniu bardzo ostrym nożem. Chleb można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.