niedziela, 23 sierpnia 2015

Bardzo zdrowe ciasteczka owsiane z mlekiem kokosowym

 SKŁADNIKI
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 puszka mleka kokosowego 
  • pół szklanki napoju kokosowego ALPRO http://www.alpro.com/pl
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki pokrojonych moreli suszonych
  • 1/3 szklanki pokrojonych daktyli
  • 1/3 szklanki pokrojonych fig
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 1/3 – 1/2 szklanki maki żytniej pełnoziarnistej
  • 2-3 łyżki syropu z agawy, miodu, melasy, słodu kukurydzianego (opcjonalnie ja nie dałam)
  • 2 łyżki mieszanki przypraw do piernika lub 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka mielonych goździków, 1 łyżeczka mielonego imbiru
PRZEPIS 
1. Mleko przelewam do garnuszka i podgrzewam żeby było dobrze ciepłe.
2. Do miski wsypuję płatki owsiane i wlewam mleko. Mieszam i pozostawiam na 30 minut żeby nasiąknęły.
3. Suszone owoce rozdrabniam, dodaje do płatków razem z przyprawami i mąką.
4. Delikatnie zwilżonymi dłońmi lepię kulki wielkości orzecha włoskiego. Układam na blasze z papierem do pieczenia. Kulki lekko dociskam widelcem kształtując dość grube ciastka. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez 25-30 minut.