piątek, 10 lipca 2015

Domowy razowy chleb na zakwasie



To mój ulubiony, codzienny chlebek. Jest w 100% żytni, na zakwasie, wilgotny w środku i bardzo smaczny. Długo utrzymuje świeżość - nawet po 5 dniach jest dobry. Czy przygotowujecie chleb na zakwasie ?

SKŁADNIKI
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 400 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 g ziaren słonecznika
  • łyżeczka miodu
  • 300 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
PRZEPIS
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, ziarna słonecznika, miód i sól. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez ok. 3 minuty. Zostawiamy ciasto w misie pod przykryciem na minimum 2 godziny.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy ciasto do formy i wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy ok 40 min .