niedziela, 28 czerwca 2015

Zdrowe domowe amarantuski

Smaczna i zdrowa alternatywa dla „sklepowych” batoników.
Idealne jako przegryzka w momentach gdy dopada głód lub zamiast podwieczorku


Składniki:
80g mąki orkiszowej
1/2 łyżeczki sody
100g poppingu z amarantusa
100g pestek słonecznika
50g orzeszków ziemnych
50g suszonej żurawiny
50g migdałów w słupkach
50g płatków owsianych
80g roztopionego masła lub masła kokosowego
kilka łyżek miodu
100 ml napoju owsianego ALPRO http://www.alpro.com/pl

PRZEPIS
Piekarnik nagrzać do 165-170 C.W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki.
Do rozpuszczonego masła dodać miód i wymieszać. Wlać do sypkich składników i dokładnie wymieszać.
Nałożyć masę do silikonowej okrągłej formy.
Wstawić do piekarnika. Piec 25-30 minut aż do lekkiego przyrumienienia. Pozostawić w foremce do przestudzenia, kroić w dowolne kawałki.
Przechowywać w słoju lub blaszanej puszce.