piątek, 26 czerwca 2015

Odchudzone kruche ciasto z truskawkami

Pyszne ciasto z truskawkami w lekko odchudzonej wersji. Z dodatkiem mąki jaglanej i z mniejszą ilością masła- a smak cudowny! :) Pyszne więc pieczmy kiedy sezon na truskawki w pełni.

Składniki
  • 250 g mąki orkiszowej (lub pszennej) pełnoziarnistej
  • 4-5 łyżek nierafinowanego brązowego cukru (lub ksylitolu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  2 żółtka
  • 100 g oleju kokosowego (twardego) lub zamiennie twardego masła
  • Około 3-4 łyżki napoju ALPRO (lub wody) http://www.alpro.com/pl
  • 3 białka
  • truskawki
  • 5 łyżek miodu
  • Odrobinę stewii w pudrze do posypania ciasta
PRZEPIS
Mąkę przesiać, dodać pozostałe suche składniki i żółtka. Następnie dodać olej kokosowy (lub zamiennie masło) i zagniatać ciasto.  W razie potrzeby należy dodać mleko (lub wodę) dopóki ciasto nie osiągnie pożądanej konsystencji. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 15-20 minut. Truskawki należy umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Po upływie 15-20 minut połowę ciasta wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim blachę (wyłożoną papierem do pieczenia).  Na ciasto wykładamy przygotowane truskawki równomiernie polewamy miodem. Białka ubijamy na sztywną pianę i układamy na truskawki. Całość posypujemy pozostałą częścią startego na tarce ciasta i wkładamy do piekarnika. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20-30 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Kiedy ciasto ostygnie posypujemy odrobina stewii w pudrze.