wtorek, 9 czerwca 2015

Domowa zdrowa i pyszna granola gryczana

Domowa granola wygrywa ze ,,sklepowym gotowcem" pod każdym względem. Jest pyszna, zdrowa, bez cukry, zbędnych dodatków których nie mało w paczkach na sklepowych półkach. Dodatkowo, domową granolę możemy przygotować na miliony równych sposobów i ulubionych smaków i dodatków. Dziś kolejna moja granola- jedna z ulubionych - gryczana. Polecam przygotujcie i cieszcie się smakiem :)

SKŁADNIKI
  • szklanka nieprażonej kaszy gryczanej (moczonej przez noc w zimnej wodzie)
  • 3/4 szklanki quinoa
  • szklanka płatków gryczanych
  • 2 szklanki orzechów laskowe i włoskie
  • szklanka pestek słonecznika
  • pół szklanki pestek dyni
  • 2 łyżki ziaren chia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki ziaren kakaowca
  • szklanka suszonych owoców
  • pół szklanki miodu
  • pół szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
PRZEPIS
Olej i miód rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wszystkie suche składniki poza suszonymi owocami wrzucamy do miski i łączymy z mokrymi. Wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy w 120 stopniach ok. pół godziny. Pod koniec pieczenia można dodać suszone owoce. Trzymamy w szczelnie zamkniętym pojemniku.