niedziela, 21 czerwca 2015

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Pyszne ciasto drożdżowe w sezonie a truskawki to wręcz konieczność. Każdy je uwielbia, pasuje do szklanki ciepłego mleka i może stanowić drugie śniadanie czy idealny podwieczorek. Duża ilość owoców i mąka orkiszowa to nieco zdrowsza wersja klasycznego drożdżowca. Smacznego!

SKŁADNIKI
- 500g mąki orkiszowej
- 5 żółtek
- 250ml mleka owsianego ALPRO http://www.alpro.com/pl
 - 3 łyżki miodu
- 3 łyżki brązowego cukru
- 20 g masła
- 20g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 50g świeżych drożdży

PRZEPIS
Drożdże rozkruszyć w kubeczku, dodać cukier trzcinowy, 1/2 szklanki ciepłego mleka i kilka łyżek mąki, dokładnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. W drugim kubeczku roztopić masło, dodać do niego olej kokosowy i odstawić. W misie miksera ubić żółtka z miodem i cukrem na puszystą masę.
Dodać do nich wyrośnięty zaczyn, resztę mleka, mąkę, przestudzone masło z olejem kokosowym i dokładnie wyrobić.Na dno formy ułożyć pokrojone truskawki, na to ciasto. Gotowe ciasto odstawić na ok.10-15 minut i dopiero wówczas wkładamy je do piekarnika. Piekę ok.35 minut w temp.175*C.