niedziela, 3 maja 2015

Grecka zupa z soczewicy

Mała, zielona, niepozorna, a ma tyle cennych składników. Mowa oczywiście o soczewicy. Zawiera dużo białka, kwasu foliowego, żelaza, wapnia i fosforu. Dodatkowo soczewica ma niski indeks glikemiczny i jest zalecana podczas stosowania diety, pomimo sporo wartości kalorycznej. Jest bardzo sycąca i aromatyczna- pyszna! U mnie dzisiaj z jej wykorzystaniem zupa grecka z soczewicą.

SKŁADNIKI:
2 szklanki zielonej soczewicy
2 duże marchewki
200 ml passaty pomidorowej
duża cebula
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
sól, pieprz
ok. 1,3 litra wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu z czerwonego wina
duża szczypta oregano
gałązka lubczyku (opcjonalnie)
natka pietruszki (opcjonalnie)


PRZEPIS

Na oliwie smażymy posiekaną cebulę i czosnek, nie dopuszczając do zeszklenia. W międzyczasie płuczemy bardzo dokładnie soczewicę i przekładamy na sitko. Do cebuli dodajemy liście laurowe i pokrojoną marchew. Mieszamy  i smażymy przez ok. 5 minut. Wrzucamy soczewicę i zmniejszamy ogień. Mieszamy, dolewamy wodę. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy passatę, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy ocet winny. Od siebie dodałam jeszcze gałązkę mrożonego lubczyku i suszoną natkę pietruszki.
Próbujemy zupy, a jeśli jest potrzeba przeciskamy dodatkowy ząbek czosnku.