Wartości odżywcze szpinaku
W szpinaku znajdziemy korzystne dla zdrowia składniki
takie jak: witamina C, E, A, K, B, B2, B6, B11, żelazo i kwas foliowy,
potas, magnez, fosfor, jod i mangan.
- Jest niskokaloryczny: 100 g to 16 kcal. Ponadto zawarte w nim potas i witaminy z grupy B uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczów oraz przyśpieszają metabolizm.
- Szpinak ma właściwości anty-nowotworowe dzięki antyoksydantom takim jak witamina C, beta-karoten czy luteina.
- Szpinak zawiera także magnez, który ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.
- Szpinak zawiera również potas, który obniża ciśnienie krwi oraz reguluje pracę serca poprzez wspomaganie magnezu co powoduje, że zalecany jest osobom z nadciśnieniem.
- Ponadto zawiera żelazo, które transportuje tlen i jest kluczowe w produkcji hemoglobiny. Kobiety w ciąży powinny jeść szpinak z powodu zawartości kwasu foliowego (witaminy B11), który zapobiega nieprawidłowemu rozwojowi układu nerwowego płodu.
- Dodatkowo szpinak jest bogaty w witaminy takie jak witamina K, która wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi, witaminę E, która opóźnia procesy starzenia czy witaminy z grupy B, które obniżają „zły” cholesterol LDL.
W 100 gramach szpinaku:
- 23 kcal = 97 kJ
- Błonnik = 3 g
- Białko = 3 g
- Węglowodany = 4 g
- Sód = 79 mg (5% dziennego zapotrzebowania)
- Potas = 558 mg (12% dziennego zapotrzebowania)
- Wapń = 99 mg (10% dziennego zapotrzebowania)
- Fosfor = 49 mg (7% dziennego zapotrzebowania)
- Magnez = 79 mg (25% dziennego zapotrzebowania)
- Żelazo= 3 mg (17% dziennego zapotrzebowania)
- Cynk = 0.5 mg (6% dziennego zapotrzebowania)
- Miedź = 0.1 mg (12% dziennego zapotrzebowania)
- Mangan = 0.9 mg (50% dziennego zapotrzebowania)
- Jod = 12 mg (100% dziennego zapotrzebowania)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz