poniedziałek, 23 marca 2015

Puree z batata i kurczak w sosie pieczarkowym

Pyszna i zdrowa propozycja na obiad. Ostatnio zakochałam się w batatach, przygotowane z nich puree jest pyszne! Wystarczy odrobina mleka, bez masła i śmietany aby otrzymać kremowe i słodkie puree. Bataty nie potrzebuję mnóstwa tłuszczu jak tradycyjne ziemniaki aby stworzyć pyszną potrawę. Do obiadu przygotowałam, pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym. Idealny obiad dla całej rodziny. Polecam!

SKŁADNIKI
puree:
200 g batatów
kilka łyżek mleka
kurczak w sosie:
pierś z kurczaka:
łyżka śmietany
łyżka masła klarowanego
kilka pieczarek
sól i pieprz
kilka suszonych pomidorów
PRZEPIS
Bataty gotujemy do miękkości, trwa to zdecydowanie krócej niż przy tradycyjnych ziemniakach. Kiedy będą miękkie, odlewany wodę i dodajemy mleko. Gnieciemy na gładkie puree. Przygotowujemy pierś z kurczaka. Kroimy i mniejsze kawałki i lekko rozbijamy. Doprawiamy sola i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Smażymy pokrojone w plastry pieczarki. Po chwili dodajemy suszone pomidory oraz pierś z kurczaka. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie surowe (nie trwa to długo). Na koniec dodajemy łyżkę śmietany, całość mieszamy. Podajemy z wcześniej przygotowanym puree.