wtorek, 3 marca 2015

Jaglane brownie z kremem z ricotty

Pyszne i zdrowe brownie z kaszy jaglanej i gorzkiej czekolady. Możemy jeść bez wyrzutów sumienia! Jest idealnie słodkie, wilgotne, mocno czekoladowe. Dodatek również czekoladowego kremu dopełnia całość. Jest idealnie! Pieczemy! :)

SKŁADNIKI
 200 g kaszy jaglanej ugotowanej w mleku migdałowym lub innym roślinnym
3 jajka
50 ml oleju kokosowego lub ryżowego
1/2 jogurtu naturalnego (opakowanie 150 g)
4 łyżki ksylitolu
1/2 szklanki odtłuszczonego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g gorzkiej czekolady
krem:
250 g serka ricotta
50 g gorzkiej czekolady

PRZEPIS 
W misce mieszamy jajka, jogurt, kakao, cukier brzozowy, olej, proszek do pieczenia i rozpuszczoną gorzką czekoladę. Następnie przekładamy kaszę do masy i za pomocą blendera łączymy dokładnie wszystkie składniki. Wylewamy na silikonową formę ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut. Przygotowujemy krem. Rozpuszczamy gorzka czekoladę w kąpieli wodnej. Studzimy. Dodajemy po łyżce serka ricotta i delikatnie mieszamy. Krem odstawiamy do lodówki. Kiedy ciasto już ostygnie wykładamy na nie krem. Ciasto przechowujemy w lodówce :)