Pyszne i zdrowe brownie z kaszy jaglanej i gorzkiej czekolady. Możemy jeść bez wyrzutów sumienia! Jest idealnie słodkie, wilgotne, mocno czekoladowe. Dodatek również czekoladowego kremu dopełnia całość. Jest idealnie! Pieczemy! :)
SKŁADNIKI
200 g kaszy jaglanej ugotowanej w mleku migdałowym lub innym roślinnym
3 jajka
50 ml oleju kokosowego lub ryżowego
1/2 jogurtu naturalnego (opakowanie 150 g)
4 łyżki ksylitolu
1/2 szklanki odtłuszczonego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g gorzkiej czekolady
krem:
250 g serka ricotta
50 g gorzkiej czekolady
PRZEPIS
W misce mieszamy jajka, jogurt, kakao,
cukier brzozowy, olej, proszek do pieczenia i rozpuszczoną gorzką czekoladę.
Następnie przekładamy kaszę do masy i za pomocą blendera łączymy
dokładnie wszystkie składniki. Wylewamy na silikonową formę ciasto i pieczemy w
piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut. Przygotowujemy krem. Rozpuszczamy gorzka czekoladę w kąpieli wodnej. Studzimy. Dodajemy po łyżce serka ricotta i delikatnie mieszamy. Krem odstawiamy do lodówki. Kiedy ciasto już ostygnie wykładamy na nie krem. Ciasto przechowujemy w lodówce :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz