niedziela, 22 lutego 2015

Herbata i jej cenne właściowści

Herbata Biała
Nazywana często "eliksirem młodości", to najdroższy i najrzadziej spotykany
gatunek. Uprawiana jest w niewielkich ilościach w Chinach. Otrzymuje się ją
ze zbieranych pączków i listków wczesna wiosną, kiedy są one jeszcze
nierozwinięte i okryte białym meszkiem. Herbata po zebraniu zostaje poddana
jedynie procesowi więdnięcia i suszenia , dzięki czemu napar ma jasny kolor
i odznacza się delikatnym smakiem o subtelnym aromacie.

Właściwości białej herbaty
-posiada silne właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne (zmniejsza ryzyko
powstawania zmian nowotworowych w komórkach). Polecana głównie osobom, które
mogą być obciążone genetycznie chorobą nowotworową.
-zawiera polifenole, chroniące organizm przed atakiem wolnych rodników,
które są odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu.
- zawiera dużo kofeiny i witaminy C, która intensywnie pobudza i orzeźwia.
Wspomaga koncentrację, redukuje napięcie i stresy. Polecana jest w okresie
lata dla osób pracujących intelektualnie.


Herbata Czarna
Najbardziej popularny gatunek herbaty. Herbata czarna pochodzi z plantacji w
Indiach, Chinach i Afryce. Otrzymuje się ją w procesie utleniania i
wypalania w celu uzyskania głębokiego smaku. Świeżo zebrane liście rozkłada
się w wilgotnych pomieszczeniach, aby sfermentowały. Zabieg ten trwa od 3 do
5 godzin ,w zależności od odmiany. Liście herbaty zawierają znaczne ilości
garbników , z których najważniejszym jest tanina. Oprócz nich występuje
kofeina (teina), karoten (prowitaminę A), witaminy B1, B2, PP, C, a przede
wszystkim witaminę P (spośród roślin ją zawierających, herbata obok gryki ma
jej najwięcej). Ponadto znajduje się w niej witamina K odpowiedzialna za
krzepnięcie krwi.
Właściwości czarnej herbaty;
-poprawia zdolność myślenia
-chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami.
-wspomaga trawienie i hamuje rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym.
-zmniejsza ryzyko zawału serca
-zawiera fluor skuteczny w walce z próchnicą


Herbata Czerwona
Herbata czerwona jest herbatą półfermentowaną. Produkowana w Chinach i
Tajwanie. Liście są poddawane obróbce zaraz po zbiorze, proces fermentacji
jest krótszy niż przy herbatach czarnych. Liście pozostają całe, a w wyniku
fermentacji ich koniuszki mają czerwony odcień. Herbata charakteryzuje się
lekkim korzennym smakiem i aromatem. Zawiera związki mineralne i
mikroelementy teiny, manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych oraz
białka. Najbardziej popularną wśród herbat czerwonych, cieszy się chińska
Pu-Erh. Obecnie szeroko stosowana jako składnik diet odchudzających, pomaga
pozbyć się nadmiaru tłuszczów, nazywana często "pożeraczem tłuszczu".
Właściwości czerwonej herbaty;
-skutecznie walczy z nadwagą
-obniża poziom cholesterolu we krwi
-reguluje przemianę materii
-wspomaga i wzmacnia wątrobę
-reguluje działanie układu pokarmowego
-poprawia krążenie
-obniża ciśnienie krwi
-oczyszcza organizm z toksyn
-pomaga w koncentracji
-oczyszcza i wzmacnia organizm
-skutecznie zapobiega próchnicy
-przyspiesza trawienie alkoholu i łagodzi skutki jego spożycia
Herbata Zielona
Herbatę zieloną otrzymuje się, susząc listki w celu usunięcia wilgoci i
niedopuszczenia do ich fermentacji. Najbardziej popularna w Chinach i
Japonii. Zielona herbata ma delikatny i ziołowy aromat w porównaniu do
innych gatunków.
Skład chemiczny liści herbaty jest bardzo bogaty i obejmuje związki
garbnikowe, alkaloidy: teofina, teobromina, związki purynowe, lecytyna,
kumaryny, witaminy B1, B2, B5, K, PP, olejek lotny i bardzo liczne związki
mineralne zawierające wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor,
mangan, krzem i jod oraz barwniki: chlorofil, ksantofil, karoten, tealawinę
i tearubiginę, olejki eteryczne, aminokwasy, witaminy: C, E, K, sole
mineralne.
Właściwości herbaty zielonej;
-chroni przed zawałem serca, stymuluje krążenie, reguluje ciśnienie krwi
-dzięki taninom charakteryzuje się działaniem przeciw bakteryjnym, jest
dobrym środkiem w chorobach o podłożu zapalnym (grypy, biegunki, stany
zapalne śluzówki jamy ustnej lub dziąseł) -działa przeciwko kamieniom w
wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym
-łagodzi dolegliwości związane z reumatyzmem, działa pobudzająco i
odprężająco
-dzięki zawartości katechiny obniża poziom cholesterolu, wpływając
jednocześnie na wzrost cholesterolu HDL, hamuje proces arteriosklerozy
naczyń wieńcowych i mózgowych
-dzięki goryczom reguluje wydzielanie żółci, pobudza trawienie, neutralizuje
nadkwaśność gastryczną, wspomaga odchudzanie
-posiada właściwości przeciwutleniające, likwiduje wolne rodniki - spowalnia
proces starzenia
-aktywne związki m.in: katechiny i taniny wykazują działanie antyrakowe i
antymutagenne
-zielona herbata jest najbogatszym źródłem fluoru spośród wszystkich
pokarmów, wzmacnia zęby i kości.