90% marchewki to woda, 7% to składniki odżywcze, w tym węglowodany,
białka, tłuszcze, celuloza. Pozostałe 3% stanowią składniki mineralne
(potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk,
kobalt), witaminy (A
, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP), kwas foliowy, inozytol, a także związki siarkowe, kumaryny, alkaloidy i pektyny.
Beta-karoten występujący w marchwi:
- jest silnym antyoksydantem,
- blokuje związki rakotwórcze,
- wpływa na nasz układ odpornościowy,
- dzięki niemu nasza skóra ma ładny kolor.
- marchew chroni nasz wzrok,
- obniża poziom cholesterolu,
- zapobiega chorobom serca i nowotworom
Nie tylko korzeń marchwi ma dobroczynne działanie, warto także
wykorzystywać liście i nasiona. Marchew działa regulująco, mineralizuje,
wzmacnia, oczyszcza, regeneruje. Stosuje się ją w formie soku, suszu,
pulpy, nasion.
Lista dolegliwości, na które pomoże nam marchewka jest imponująca:
- zaburzenia przemiany materii,
- nadciśnienie tętnicze,
- białaczka,
- zwężanie naczyń wieńcowych,
- trądzik,
- oparzenia, odmrożenia,
- obniżona ostrość widzenia,
- wrzód żołądka i dwunastnicy,
- niedobór mleka u matek karmiących,
- miażdżyca,
- nowotwór piersi,
- reumatyzm,
- astma,
- anemia,
- biegunka u dzieci.
Marchew jest bardzo dobra na wzmocnienie. Powinniśmy pić po 1
szklance soku z marchwi rano i wieczorem. Jeżeli nie lubimy smaku
marchwi, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wzbogacić go jabłkami,
brzoskwiniami czy bananami. Sok zagotowany z mlekiem i z miodem stanowi
doskonały środek na przeziębienie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz