SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych
- 1 jajko do posmarowania
- sezam do posypania
Nadzienie:
- 500 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- olej, do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Mąkę
wymieszać z suchymi drożdżami i dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec tłuszcz. Wyrabiać
ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć
przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).
Po
tym czasie ciasto podzielić na 11 równych części (około 80 g każda).
Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Kłaść nadzienie,
składać na pół, zlepić razem, jak pierogi, następnie układać na
nasmarowanej tłuszczem blaszce. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do
napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz