środa, 18 lutego 2015

Bułeczki z pieczarkami

Dziś propozycja na pyszne, ciepłe bułeczki z nadzieniem z pieczarek. Idealna przekąska, oraz przystawka np. do barszczu. Możemy ja również z powodzeniem zapakować i zabrać do pracy czy na wyjazd. Łatwe w przygotowaniu a przy tym pyszne! Pieczemy!

SKŁADNIKI
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych
dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania
  • sezam do posypania
Nadzienie:
  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • olej, do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
PRZEPIS 
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami i dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).
Po tym czasie ciasto podzielić na 11 równych części (około 80 g każda). Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Kłaść nadzienie, składać na pół, zlepić razem, jak pierogi, następnie układać na nasmarowanej tłuszczem blaszce. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące.
Przygotować nadzienie: cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki,  doprawić, podsmażyć (najlepiej bez przykrycia, by woda odparowała). Chwilę posmażyć, by zmniejszyły objętość, ostudzić.