poniedziałek, 12 stycznia 2015

Żytnie pierogi z soczewicą

Pyszne pierogi z mąki żytniej. Jak się okazuje ciasto do zrobienia nie jest tak trudne jak się obawiałam, wyszło elastyczne i gładkie. W smaku pyszne, dla wielbicieli zdrowych zamienników tradycyjnych potraw będą idealne. Ale pierogi posmakowały również zagorzałym smakoszom tradycyjnych pierogów. DO tego pyszny farsz z soczewicy, do podania dużo kolorowych warzyw i mamy pyszne danie.

SKŁADNIKI CIASTO
2 szklanki mąki żytniej typ 2000 + do podsypania przy wałkowaniu - 0,5-0,75 szklanki letniej wody - 3 łyżki skrobi kukurydzianej - szczypta soli
SKŁADNIKI NA FARSZ
- szklanka ugotowanej soczewicy
- cebula usmażona na 1 łyżce masła klarowanego
- sól i pieprz
- wędzona papryka (odrobina)

Z podanych składników zrobić farsz.  Powinien być dość zwarty.
Z podanych składników na ciasto wyrobić ciasto. Rozwałkować. Wykroić kółka i nakładać łyżeczkę farszu. Jeśli brzegi ciasta są za suche należy je zwilżyć zamoczonym w wodzie palcem. Brzegi mocno docisnąć, aby wyraźnie się połączyły. Wrzucać na gotującą się osoloną wodę i gotować ok. 6-7 minut od wypłynięcia.