Pyszne pierogi z mąki żytniej. Jak się okazuje ciasto do zrobienia nie jest tak trudne jak się obawiałam, wyszło elastyczne i gładkie. W smaku pyszne, dla wielbicieli zdrowych zamienników tradycyjnych potraw będą idealne. Ale pierogi posmakowały również zagorzałym smakoszom tradycyjnych pierogów. DO tego pyszny farsz z soczewicy, do podania dużo kolorowych warzyw i mamy pyszne danie.
SKŁADNIKI CIASTO
- 2 szklanki mąki żytniej typ 2000 + do podsypania przy wałkowaniu
- 0,5-0,75 szklanki letniej wody
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA FARSZ
- szklanka ugotowanej soczewicy
- cebula usmażona na 1 łyżce masła klarowanego
- sól i pieprz
- wędzona papryka (odrobina)
Z podanych składników zrobić farsz. Powinien być dość zwarty.
Z
podanych składników na ciasto wyrobić ciasto. Rozwałkować. Wykroić
kółka i nakładać łyżeczkę farszu. Jeśli brzegi ciasta są za suche należy
je zwilżyć zamoczonym w wodzie palcem. Brzegi mocno docisnąć, aby
wyraźnie się połączyły. Wrzucać na gotującą się osoloną wodę i gotować ok. 6-7 minut od wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz