poniedziałek, 5 stycznia 2015

Puree z batata i duszona fasolka

Dziś propozycja na zdrowy i bardzo smaczny obiad. Wykorzystałam w nim warzywa, które możecie bez problemu kupić w sklepie- bataty są już bardzo powszechne i są dostępne w większości supermarketów. Taka propozycja obiadowa zasmakuje nie tylko dorosłym ale również jest idealna dla dzieci. Jesli brakuje wam pomysłu na dzisiejszy obiad - polecam!

PRZEPIS
puree:
bataty
łyżeczka soli
łyżeczka masła
50 ml ciepłego mleka
Bataty obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy nie niego łyżeczką masła. Miękkie bataty odcedzamy, gnieciemy na puree i dodajemy mleko z masłem. Ponownie gnieciemy.

duszona fasolka:
fasolka szparagowa
por
sól i pieprz
łyżeczka masła
Fasolkę gotujemy na parze. W dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Por kroimy dość drobno i dusimy na maśle. Kiedy będzie miękki dodajemy ugotowana fasolkę. Mieszamy i dodajemy sól i pieprz. Możemy posypać ulubionymi ziołami. Podajemy z puree z batatów.