poniedziałek, 5 stycznia 2015

Jedzmy bataty

Bataty to warzywa pochodzące z krajów Ameryki Południowej i Środkowej, znane jako słodkie ziemniaki. Mają formę bulw, przypominających nasze rodzime kartofle. Są koloru czerwonego, co zawdzięczają dużej zawartości beta-karotenu, a po przekrojeniu wydobywa się z nich mleczny sok. Bulwa może osiągną wagę nawet trzech kilogramów.

Co znajdziemy w batatach?
Batat to kuzyn ziemniaka. Różni je zasobność substancji odżywczych. Bataty obfitują w węglowodany, w tym duże ilości skrobi. Jest to również źródło:

  • potasu, magnezu, fosforu, sodu i wapnia,
  • witaminy A i beta-karotenu,
  • witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP, kwas foliowy),
  • witaminy E – bataty posiadają jej najwięcej spośród innych warzyw,
  • polifenole – o właściwościach przeciwutleniajacych.
Co można z nich zrobić?
Z batatów produkuje się mąkę, skrobię, chrupki, a nawet wytwarza alkohol. Jako warzywo bataty są wykorzystywane do zup, sałatek i zapiekanek. Można robić z nich frytki oraz placki, podobne do ziemniaczanych lub podawać jako substytut ziemniaka.