1. Spożywaj duże ilości warzyw
Jedząc warzyw:
- zredukujesz ryzyko zachorowania na nowotwory,
- zmiejszysz ryzyko wystąpienia cukrzycy, miażdżycy i zawału serca,
- obniższysz ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Według najnowszych zaleceń powinniśmy spożywać 9 porcji warzyw i owoców każdego dnia. W praktyce
oznacza to, że warzywa powinny znajdować się praktycznie w każdym naszym
posiłku.
2. Zjedz zdrowe i sycące śniadanie
Nigdy nie zapominaj o zdrowym śniadaniu. Brak pierwszego posiłku prowadzi do dużego spadku glukozy we krwi, a co za tym idzie zmniejszenia wydajności Twojego organizmu. W
pewnym momencie dostajemy napadu wielkiego głodu i zjadamy dosłownie
wszystko co jest pod ręką (najczęściej słodycze lub wysokokaloryczne
produkty).
3. Wzbogać swoją dietę o różnorodne produkty
Postaraj się, aby w Twoim dziennym
jadłospisie znalazły się artykuły zakwalifikowane do wszystkich grup
produktów spożywczych. Wyróżniamy sześć takich grup – produkty zbożowe (pieczywo, kasze, makarony), mleko i jego przetwory (kefir, sery jogurty, maślanki), warzywa i owoce. Kolejną całą grupę stanowią mięso, ryby i ich przetwory oraz jaja. Do osobnej grupy należą tłuszcze jadalne, czyli oleje i tłuszcze zwierzęce.
4. Unikaj wysoko przetworzonych i sztucznych produktów
Unikaj wszelkich fast foodów oraz
gotowych dań dostępnych w sklepach. Te wysoce przetworzone produkty nie
niosą ze sobą nic dobrego – zawierają masę konserwantów i wzmacniaczy
smaku i zapachu. Do tego charakteryzują się wysoką zawartością tłuszczu i soli, których nadmiar nie wpływa korzystnie na zdrowie. Żywność
przetworzona cechuje się również niską, bądź nawet zerową zawartością
witamin i składników mineralnych.
5. Nawodnij prawidłowo swój organizm
Woda spełnia liczne funkcje w naszym organizmie, bierze udział w wielu procesach oraz jest odpowiedzialna za transport substancji odżywczych. Spożycie płynów przez osobę dorosłą powinno kształtować się na poziomie 1,5 – 2 litrów każdego dnia, co łącznie z wodą zawartą w żywności daje około 3 – 3,5 litra dziennie. Aby organizm mógł w pełni sprawnie funkcjonować każdy ubytek płynu musi być na bieżąco uzupełniany.
6. Unikaj sklepowych słodyczy
Wyroby cukiernicze są źródłem jedynie pustych kalorii (cukier, biała mąka czy tłuszcze utwardzone)
tak więc dostarczają organizmowi wyłącznie dużej ilości energii, której
nadwyżka magazynowana jest w postaci tkanki tłuszczowej. Sklepowe słodycze nie zawierają praktycznie żadnych składników odżywczych. Nadmierne spożycie cukru może prowadzić do nadwagi próchnicy zębów, a także zaburzeń poziomu glukozy we krwi, a w efekcie
cukrzycy. Dlatego należy ograniczać jak najbardziej spożycie słodyczy i
wyrobów cukierniczych lub wybierać te z naturalnymi słodzikami.
7. Korzystaj z soli jak najrzadziej
Zgodnie z zaleceniami WHO dzienne spożycie chlorku sodu powinno wynosić 5 gram (mała
łyżeczka). Okazuje się, że przeciętne spożycie soli w Polsce wynosi aż
15 gram na osobę na dzień! Wynika to z faktu, iż sól występuje w
produktach spożywczych jako naturalny składnik, a także dodawana jest do
żywności w czasie jej przemysłowego przetwarzania. Duże ilości chlorku
sodu używa się w trakcie przygotowywania potraw – na co mamy już
bezpośredni wpływ.
W związku z tym staraj się nie solić
dopóki maksymalnie nie doprawisz dania innymi przyprawami. Unikaj
nadmiernego spożycia produktów wędzonych, konserwowych i wysoko
przetworzonych.
8. Zamień smażenie na pieczenie
Najprostszym rozwiązaniem wszystkich tych problemów jest zamiana smażenia na pieczenie lub ograniczenie smażenia do minimum.
9. Ogranicz spożycie mięsa
Korzyści wynikające z jedzenia dużych ilości mięsa są
bardzo małe w porównaniu do szkód, jakie mogą wyrządzić. Mowa tu przede
wszystkim o zwiększeniu ryzyka rozwoju zaburzeń lipidowych i miażdżycy,
niektórych nowotworów, chorób układu sercowo – naczyniowego.
10. Zmień swoje nawyki żywieniowe
Wprowadzanie wszystkich zasad zdrowego
odżywiania do swojego życia może wydawać się bardzo trudne. Przecież
mało kto jest w stanie z dnia na dzień całkowicie wywrócić swój
jadłospis do góry nogami i nagle zacząć jeść w 100% zdrowo.
POWODZENIA!
Jedyne co musimy zmienić to przede wszystkim bardziej zwracać uwagę na wartościowe śniadania i oczywiście ograniczyć kupne słodycze :D
OdpowiedzUsuń