piątek, 16 stycznia 2015

Lekki biszkopt bez glutenu

Pyszne ciasto z cyklu wypieków na weekend. Bez glutenu, z mąki jaglanej. Krem również jest lekki jak piórko- ciasto pyszne i rozpływające się w ustach. Kolejny przykład iż można upiec coś zdrowego i pysznego! Jak znajdziecie czas w weekend koniecznie sięgnijcie po ten przepis i podzielcie się opiniami :)

SKŁADNIKI
biszkopt:
3 jajka
pół szklanki ksylitolu
pół szklanki mąki jaglanej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka ekstraktu waniliowego
krem:
100 g ugotowanej kaszy jaglanej
pół puszki mleka kokosowego
dodatkowo:
kakao lub czekolada gorzka do posypania ciasta

PRZEPIS
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Cały czas ubijając dodajemy ksylitol a po kolejnej chwili ubijania żółtka.
Miksujemy wszystko i wyłączamy mikser.
Do jajek dodajemy ekstrakt waniliowy i mąki – mieszamy wszystko delikatnie łyżką. Pieczemy w 180st ok 20-30 min (do tzw suchego patyczka). Studzimy i kroimy na pół. 
Przygotowujemy krem. Miksujemy ugotowaną kaszę jaglaną z mlekiem kokosowym. Możemy dosłodzić ksylitolem. Czekoladę trzemy na wiórki.
Składamy ciasto. Pierwszy biszkopt smarujmy kremem. Nakładamy kolejny blat i ponownie rozprowadzamy krem. Posypujemy czekoladą. Ciasto chłodzimy w lodówce min. 3 godziny.