SKŁADNIKI
biszkopt:
3 jajka
pół szklanki ksylitolu
pół szklanki mąki jaglanej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka ekstraktu waniliowego
krem:
100 g ugotowanej kaszy jaglanej
pół puszki mleka kokosowego
dodatkowo:
kakao lub czekolada gorzka do posypania ciasta
PRZEPIS
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Cały czas ubijając dodajemy ksylitol a po kolejnej chwili ubijania żółtka.
Miksujemy wszystko i wyłączamy mikser.
Do jajek dodajemy ekstrakt waniliowy i mąki – mieszamy wszystko delikatnie łyżką. Pieczemy w 180st ok 20-30 min (do tzw suchego patyczka). Studzimy i kroimy na pół.
Przygotowujemy krem. Miksujemy ugotowaną kaszę jaglaną z mlekiem kokosowym. Możemy dosłodzić ksylitolem. Czekoladę trzemy na wiórki.
Składamy ciasto. Pierwszy biszkopt smarujmy kremem. Nakładamy kolejny blat i ponownie rozprowadzamy krem. Posypujemy czekoladą. Ciasto chłodzimy w lodówce min. 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz