Przyprawy łączą przyjemne z pożytecznym. Nie tylko nadają potrawom
wyjątkowy smak i aromat, ale mają też często działanie lecznicze.
Kucharze wykorzystują ich walory smakowe, a dietetycy pozytywny wpływ
na procesy trawienia. Przyprawy (szczególnie ziołowe) czynią potrawy
lżej strawnymi i przyspieszają tempo przemiany materii, po części więc
pomagają w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Dodawajmy je za każdym razem
do zup, sałatek, surówek i mięs. Zapraszam na krótki opis przypraw wraz z ich działaniem leczniczym.
Anyż – używany do napojów i pieczywa,
przynosi ulgę we wzdęciach, łagodzi kolkę jelitową, dodany do potraw
pobudza czynność jelit, reguluje funkcje gruczołów trawiennych
Cynamon - dodawany najczęściej do deserów, ciast i innych słodkich potraw, stosowany jest w niestrawnościach, wzdęciach i biegunce
Imbir – ułatwia trawienie, łagodzi wzdęcia,
jak również chroni przed zakażeniem układu pokarmowego. Stosowany jest
do wielu potraw i napojów zarówno na słodko i słono
Kardamon – łagodzi niestrawność i hamuje wymioty. Najczęściej używany jest do potraw z ryżu, ciast i napojów (np. kawy).
Pieprz czarny – ułatwia trawienie, sprzyja wydzielaniu soków trawiennych, przyspiesza przemianę materii, łagodzi wzdęcia, zapobiega zaparciom
Ziele angielskie – pomaga w trawieniu. Herbatka z ziela angielskiego łagodzi zaburzenia żołądkowe i hamują biegunki.
Bazylia – zmniejsza napięcie mięśni gładkich
przewodu pokarmowego, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, przyspiesza
delikatnie pracę jelit, dzięki czemu ma działanie wiatropędne, zapobiega
wzdęciom. Bazylia ma ostry korzenny smak i aromat. Jest znakomitą
przyprawą do sałatek (szczególnie dobrze komponuje się z pomidorem), zup
i potraw mięsnych.
Cząber – pobudza wydzielanie soku żołądkowego,
wzmaga trawienie. Jest ziołem wiatropędnym, zapobiega wzdęciom,
reguluje perystaltykę jelit. Stosowany do zup, sosów i potraw mięsnych.
Estragon – dobrze działa na przewód pokarmowy.
Stosuje się go we wzdęciach, braku łaknienia, a także jako środek
pobudzający wydzielanie żółci przez wątrobę. W kuchni używany do różnego
rodzaju sałat, potraw jarzynowych, a także mięsnych.
Jałowiec – w medycynie używany w niewydolności wątroby i zastoju dróg żółciowych, przez kucharzy do zup, mięs, wędlin, kiszonek i marynat.
Kminek – ma zastosowanie w zaburzeniach
trawienia, wzdęciach, bólach brzucha i nieregularnych wypróżnieniach.
Reguluje procesy fermentacyjne w jelitach, działa przeciwskurczowo.
Dodawany do pieczywa, słonych ciast, sałatek, zup, potraw mięsnych.
Dobrze dodawać go zawsze do kapusty.
Kolendra – pozytywnie działa w przypadku
wzdęć, kolce jelitowej i braku łaknienia, pobudza czynności wydzielnicze
gruczołów trawiennych, a w kulinariach ma szerokie zastosowanie.
Lubczyk – pobudza wydzielanie soku
żołądkowego, zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit i przeciwdziała
wzdęciom. Działa także moczopędnie. Służy do przyprawiania zup,
zwłaszcza rosołu, sałatek, potraw z mięsa i ryb.
Majeranek – stosowany w nieżytach żołądka i
jelit, ma działanie wiatropędne. Ułatwia trawienie, pobudza wydzielanie
żółci, przyspiesza przemianę materii. Przyprawia się nim wiele potraw,
najczęściej mięsa. Doskonały również do dań z nasion roślin strączkowych
i grzybów.
Melisa – korzystnie wpływa na pracę żołądka i jelit, dobrze działa napicie się wyciągu z melisy po zbyt obfitym posiłku.
Mięta – wyciągi z mięty wzmagają czynność
wydzielniczą żołądka, wątroby, ułatwiają trawienie, zmniejszają napięcie
mięśni gładkich jelit i dróg żółciowych, działają wiatropędnie. Mięta
wchodzi w skład napoi orzeźwiających i herbat ziołowych, stosuję się ją
również do sałatek, twarożku, mięs i sosów.
Oregano – pomaga w kłopotach żołądkowych, a
także działa przeciwskurczowo, moczopędnie oraz potrafi łagodzić
wzdęcia. W kuchni oregano służy do przyprawiania warzyw, serów i ryb.
Bez niego ani pizza, ani spaghetti nie będą miały charakterystycznego
smaku.
Przydatny post. Nawet nie miałam pojęcia, że moje ulubione przyprawy mają takie właściwości :)
OdpowiedzUsuńAnyż i kminek odpada zdecydowanie, to nie nasz smak :/
OdpowiedzUsuńAle cynamon i imbir uwielbiamy :D