poniedziałek, 29 grudnia 2014

Kruche ciasteczka owsiane

Pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane. Lekka i zdrowa przekąska po ciężkich i obfitych świątecznych słodkościach. Świetne na śniadanie czy do kawy, sprawdzą się również w podróży czy zapakowane w pudełeczko do pracy czy szkoły. U mnie w kilku wersjach, do podstawowego przepisu dodałam, karob, wiórki kokosowe oraz migdały i skórkę pomarańczową. Masę podzieliłam na 3 części i do każdej dorzuciłam inne dodatki. Polecam :)

SKŁADNIKI
2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki roztopionego masła
150 g jogurtu naturalnego
2 jaja ekologiczne lub 6 przepiórczych
ksylitol lub stewia do smaku
dodatki: karob wiórki kokosowe, bakalie itd.
PRZEPIS
Wszystkie składniki łączymy i mieszamy w dużej misie. Odstawiamy na ok 30 min. Jeśli chcemy przygotować kilka smaków masę dzielimy na kilka części. Do każdej dosypujemy dodatki wedle uznania. Mieszamy i formujemy małe płaskie ciasteczka. Pieczony ok 30 min w 180C.

- 2 szklanki płatków owsianych
- półtorej szklanki mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie)
- 100 g roztopionego masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/szybkie-ciasteczka-owsiane.html#sthash.ypDC5nVH.dpuf

4 komentarze:

  1. Świetne ciasteczka.
    Często robię podobne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te z wiórkami kokosowymi chętnie byśmy zgarnęły :)
    Pozdrawiamy cieplutko candy-pandas.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. jednak te płatki owsiane są ponadczasowe i niezastąpione :)

    OdpowiedzUsuń