piątek, 21 listopada 2014

Sernik dyniowy

Sezon na dynie w mojej kuchni dalej trwa. Z jej wykorzystaniem w tym jesiennym sezonie powstało już wiele przepisów. Dziś przedstawię wam pyszny dyniowy sernik. Niezwykle delikatny, pięknie pomarańczowy, kremowy i lekko słodki- a to wszystko za sprawą puree z dynii. Zapas zimowy w słoiczkach również już przygotowałam- a wy macie już swoje zapasy zrobione? Zapraszam na przepis :)

SKŁADNIKI
500 g sera mielonego na sernik
50 g ksylitolu (np. VIVIO)
2 jajka
250 g puree z pieczonej dynii
3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ryżowej
na spód:
100 g ciastek owsianych
4 łyżki masła

PRZEPIS
Przygotowujemy spód. Ciasteczka rozdrabniamy blenderem na okruszki i dodajemy masło. Masą wylepiamy spód silikonowej foremki. Odstawiamy na czas przygotowania masy serowej. Wszystkie składniki (w temp. pokojowej) umieszczamy w misie i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę przekładamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy ok godziny w 180 C.