wtorek, 23 września 2014

Kolorowa kasza pęczak

Pyszna kasza pęczak- jedna z moich ulubionych kasz. W towarzystwie równie pysznych warzyw, koperku i odrobiny masła- samo zdrowie i przepyszny smak. Fantastyczna jako dodatek do obiadu, ale również może stanowić samodzielne danie. Pyszna, jedzmy kaszę i warzywa!

SKŁADNIKI
100 g kaszy pęczak
1 cukinia
250 g fasolki szparagowej
koperek
1 łyżka klarowanego masła
odrobina soli

PRZEPIS
Kaszę płuczemy dokładnie i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Fasolkę obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy al'dente. Na dużej patelnie rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojoną w cienkie plastry cukinię. Kiedy cukinia puści sok, dusimy ją do miękkości i dodajemy ugotowaną fasolkę. Po chwili dodajemy ugotowaną kasze pęczak. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy koperek i odrobinę soli. Mieszamy i wszystko razem chwile dusimy pod przykryciem. Podajemy gorące do obiadu :)