Scamorza w kształcie gruszki jest świeżym serem z krowiego mleka, przypominający nieco ser Provolone. Wytwarza się go metodą pasta filata. Masa serowa jest biaława i ma słodko-kwaśny smak. Wprawdzie produkcja sera trwa przez cały rok, jednak jej największe nasilenie przypada na lipiec i sierpień. Ser ten można również wędzić podobnie jak mozzarellę. Idealny ser do pieczywa, sałatek, zapiekania i grillowania.
Gotujemy różyczki brokuła al'dente. Pomidorki koktajlowe kroimy w mniejsze kawałki. Ser scamorze kroimy w półplasterki, czerwoną cebulę w pióra. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i mieszamy. Przygotowujemy sos. Mieszamy 1 łyżkę soku z cytryny, łyżkę oliwy, 3 łyżki wody, sól, pieprz, łyżeczkę łagodnej musztardy. Sos dokładnie mieszamy i dodajemy do sałatki. Odstawiamy do lodówki aby smaki się ,,przegryzły". Pyszna!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz