sobota, 23 sierpnia 2014

Potrawka z fasolki szparagowej i tuńczyka

Fasolka szparagowa jest pyszna. Nie ma tutaj wątpliwości- taka młoda którą teraz możemy kupić na bazarkach jest słodka, młoda i nie potrzebuje zbyt wielu dodatków aby była pysznym daniem. Każdy zna fasolę szparagową z masłem czy bułką tartą. Warto jednak czasem przygotować nieco inną potrawę z tym jakże uniwersalnym warzywem. Dziś u mnie fasolka szparagowa w sosie pomidorowym i tuńczykiem. Zaskakujące połączenie okazało się pyszne. DO tego zdrowa kasza jaglana i mamy wspaniały zdrowy obiad. A w jakich ciekawych przepisach wy wykorzystujecie fasolkę szparagową?:)

SKŁADNIKI
tuńczyk (koniecznie kawałki, nie rozdrobniony w puszce)
250g fasolki szparagowej
passata pomidorowa
pieprz
sól
natka pietruszki
łyżka klarowanego masła
mała cebula

PRZEPIS
Fasolkę szparagową obieramy, odcinamy końcówki i gotujemy al'dente w osolonej wodzie. W tym czasie na łyżce masła smażymy cebulę. Dodajemy passatę pomidorową i doprawiamy sola i pieprzem. Wrzucamy kawałki tuńczyka oraz natkę pietruszki. Dusimy chwilę, następnie dodajmy ugotowaną fasolkę. Podajemy z kaszą bądź ryżem.