Warzywa strączkowe to przede wszystkim skarbnica znakomitego białka.
Pozwalają dorosłym wegetarianom skonstruować bezmięsną dietę bez ryzyka
dla zdrowia. Dla wszystkich są źródłem budulca, które nie jest zarazem
otoczone ciężkim tłuszczem. Optymalny kompleks aminokwasów rośliny strączkowe tworzą wraz ze
zbożami, stąd polecane połączenia w menu, np. fasolki z ryżem, soczewicy
z jęczmieniem czy kaszy jaglanej z ciecierzycą. Wartościowe białko ze
strączków jest tak pożywne, a zarazem zdrowe, że poleca się je nawet w
dziecięcej diecie. Zwłaszcza, że poza materiałem budulcowym dla kości
czy mięśni, w tych roślinach sporo także krwiotwórczego żelaza,
przyjaznych układowi nerwowemu witamin z grupy B, a także ułatwiającego
trawienie błonnika. A jak gotować strączki ? Zapoznajcie się z tabelką :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz