sobota, 30 sierpnia 2014

Pizza z kalafiora

Pizza z kalafiora to zdecydowanie zdrowsza i jak dla mnie smaczniejsza wersja tradycyjnej bomby kalorycznej. Teraz w sezonie na warzywa- w tym również kalafiory, warto wypróbować ten przepis. polecam i zapraszam :)
SKŁADNIKI
spód
1 mały kalafior
1 jajko
100 g mozzarelli (wiórki)
2 łyżki otrębów
przyprawa do pizzy
Surowy kalafior zetrzyj na tarce, wymieszaj go z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Rozłóż ją równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w 180C przez ok 15-20 minut do czasu, aż spód lekko stwardnieje. 
Dodatkowo:
- sos pomidorowy
-żółty ser
- salami lub szynka
- inny wybrane dodatki

Na delikatnie podpieczonym spodzie rozsmaruj sos do pizzy, ułóż pozostałe składniki i piecz jeszcze przez ok 15-20 minut, aż całość się zrumieni.


Wartości odżywcze
Kalafior zaliczany jest do najcenniejszych warzyw pod względem wartości odżywczych. Zawiera on bowiem spore ilości witaminy C, K, B6, B9. Bogaty jest także w: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i fosfor. Jednak, aby zachować to źródło cennych składników, kalafior powinien być spożywany przede wszystkim na surowo. W wysokiej temperaturze niestety traci on do 75% witaminy C. Warto też podkreślić, że kalafior nie wywołuje alergii, zatem jeść go mogą także osoby wrażliwe. Co więcej, powoduje uczucie sytości, dlatego polecany jest osobom dbającym o swoją sylwetkę.