Pizza z
kalafiora to zdecydowanie zdrowsza i jak dla mnie smaczniejsza wersja
tradycyjnej bomby kalorycznej. Teraz w sezonie na warzywa- w tym również
kalafiory, warto wypróbować ten przepis. polecam i zapraszam :)
SKŁADNIKI
spód:
1 mały
kalafior
1 jajko
100 g
mozzarelli (wiórki)
2 łyżki
otrębów
przyprawa do
pizzy
Surowy
kalafior zetrzyj na tarce, wymieszaj go z pozostałymi składnikami na jednolitą
masę. Rozłóż ją równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w
180C przez ok 15-20 minut do czasu, aż spód lekko stwardnieje.
Dodatkowo:
- sos
pomidorowy
-żółty ser
- salami lub
szynka
- inny
wybrane dodatki
Na
delikatnie podpieczonym spodzie rozsmaruj sos do pizzy, ułóż pozostałe
składniki i piecz jeszcze przez ok 15-20 minut, aż całość się zrumieni.
Wartości odżywcze
Kalafior
zaliczany jest do najcenniejszych warzyw pod względem wartości odżywczych.
Zawiera on bowiem spore ilości witaminy C, K, B6, B9. Bogaty jest także w: sód,
potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i fosfor. Jednak, aby zachować to
źródło cennych składników, kalafior powinien być spożywany przede wszystkim na
surowo. W wysokiej temperaturze niestety traci on do 75% witaminy C. Warto
też podkreślić, że kalafior nie wywołuje alergii, zatem jeść go mogą także
osoby wrażliwe. Co więcej, powoduje uczucie sytości, dlatego polecany jest
osobom dbającym o swoją sylwetkę.
ciekawy przepis ;)
OdpowiedzUsuń