piątek, 1 sierpnia 2014

Pieczony dietetyczny drobiowy pasztet

Pyszny pasztet na kanapki, który świetnie się kroi, nie kruszy i smakuje wyśmienicie. Domowe wędliny, pieczenie i pasztety są nie tylko zdrowe ale również mamy pewność z czego są zrobione. Sklepowe pasztety to niestety same mięsne odpadki połączone ze sztucznymi zagęstnikami. Na próżno szukać w nich prawdziwego mięsa. Już dawno zrezygnowałam ze sklepowych pasztetów, unikam również wędlin czy wszelakich pieczeni. Jeśli raz przygotujecie takie domowe prawdziwe mięsne przetwory już nigdy n ie kupicie tych sklepowych, zapewniam! A dziś polecam pyszny, chudy i dietetyczny pieczony pasztet. Uwielbiam go nie tylko ja, każdy kto miał okazję próbować twierdził iż jest smaczny- nawet zagorzali mięsożercy :) Zapraszam po przepis:)

SKŁADNIKI

  • Jeden cały kurczak - ok. 2 kg
  • Marchew - 3 spore sztuki
  • Bułka graham (bez ziaren) - 2 duże sztuki
  • Jaja - 3 sztuki
  • Przyprawy: sól, pieprz, mieszanka suszonych warzyw bez glutaminianu sodu
PRZEPIS
  • Kurczaka dokładnie myjemy, marchew obieramy ze skórki - gotujemy razem w wodzie aż mięso będzie miękkie (ok. 1,5 godziny).
  • Kurczaka studzimy i oddzielamy mięso od kości - mięso mielimy 3 - krotnie razem z marchewką.
  • Bułkę moczymy w wodzie, w której gotował się kurczak.
  • Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną bułkę, jaja oraz przyprawy (duuużo przypraw, żeby pasztet miał smak!) - masę dokładnie mieszamy.
  • Masę przelewamy do formy posmarowanej odrobiną oleju rzepakowego i oprószonej bułką tartą.
  • Pasztet pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok. 1 godzinę i 20 minut