środa, 30 lipca 2014

Młoda kapusta pyszna i dietetyczna

Młoda kapusta, jedno z warzyw którego smakiem możemy cieszyć się właśnie o tej porze roku. Ja przygotowuje z niej, zarówno surówki, gołąbki czy tradycyjnie duszona z koperkiem do obiadu. Pyszny jest również bigos z takiej młodej kapusty z dodatkiem kurczaka czy innego chudego mięsa. Propozycji na jej przygotowanie jest wiele. Dziś tradycyjna młoda duszona kapusta z marchewką i koperkiem. Pyszny i prostu przepis :)

SKŁADNIKI
  • 1 pęczek koperku
  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml wody
  • 2 łyżeczki ekologicznej domowej przyprawy (jarzynka)
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 marchewki
PRZEPIS
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i poszatkować (głąb wykroić i wyrzucić). Wrzucić do garnka i nalać ok. 150-200 ml wody, dodać masło, koperek i przyprawę oraz obraną i startą marchewkę.
Dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut, często mieszając (należy sprawdzać czy już jest miękka). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pycha!