Pierwszym i absolutnie fundamentalnym produktem każdej diety jest odpowiednia woda. Stanowi ona 70%
naszego ciała i pełni ważną rolę w każdej funkcji organizmu. Jest
podstawowym nośnikiem przy odżywianiu komórek oraz oczyszczaniu
organizmu z toksyn, w tym zbędnych produktów przemiany materii. Bez
odpowiedniego nawodnienia nasze tkanki i narządy usychają jak
niepodlewana roślina. Jakie mamy rodzaje wody zdatnej do picia?
Woda źródlana ma poniżej 500 mg minerałów na litr
(500 mg/l), co oznacza, że jest niskozmineralizowana. Jak podają
niektóre źródła powinniśmy jej unikać, ponieważ niewielka ilość
składników mineralnych może powodować wypłukiwanie minerałów z naszych
wewnętrznych rezerw i przyczyniać się do zaburzeń gospodarki
wodno-mineralnej organizmu. Ale jest ona polecana dzieciom do 6 miesiąca
życia.
Woda mineralna ma co najmniej 1000 mg minerałów na
litr (1000 mg/l) i jest ona średniozmineralizowana. Stanowi najbardziej
optymalny wybór – dostarcza organizmowi zdrową dawkę minerałów i
mikroelementów. Podczas upałów powinniśmy spożywać wodę z większą
ilością składników mineralnych – do 1500 mg/l. Jest ona najlepsza
również dla osób intensywnie uprawiających sport, kobiet w ciąży i matek
karmiących.
Woda lecznicza – wysokozmineralizowana, np. „Zuber”,
która ma aż 23 000 mg/l. Choć może być nieocenionym wsparciem w walce o
zdrowie, trzeba ją stosować bardzo rozważnie, najlepiej po kontrolą
lekarza, bo tak dużą ilość minerałów można łatwo przedawkować.
Szczegółowe ilości minerałów najkorzystniejsze dla zdrowia:
- magnez – ponad 50 mg/l
- wapń – ponad
150 mg/l. Biorąc pod uwagę przyswajalność, najkorzystniejszy stosunek
wapnia do magnesu wynosi 2:1. Unikajmy natomiast zbyt dużych ilości
wapnia, bo przy poważnych nadwyżkach odkłada się on w organizmie.
- siarczany – ponad 250 mg/l
- wodorowęglany – powyżej 600 mg/l (duże ilości wody bogatej w wodorowęglany zaleca się osobom cierpiącym na nadkwasotę)
Ja najczęściej wybieram wodę mineralną do bezpośredniego spożycia. Wodę źródlaną używam go gotowania i przygotowania potraw. Teraz kiedy mieszkam w miejscu gdzie woda z kranu jest zdatna do picia, mogę spokojnie jej używać w kuchni. wody mineralne które najczęściej kupuję stosując się do wyżej przedstawionych informacji to:
ja piję tylko nie gazowaną wodę :)
OdpowiedzUsuń