piątek, 18 lipca 2014

Kruche ciasto z owocami w lekkiej wersji

Pyszne ciasto z owocami. Oczywiście w zdrowszej i lekkiej wersji. Bez tony masła i wielu jaj. Na dodatek szybkie w przygotowaniu- gwarantuję że równie szybko zniknie :) Zabieramy się do pieczenia na weekend :)

SKŁADNIKI
Truskawki  (ilość według uznania)
Mąka pszenna 2 szklanki+ 4 łyżki do kruszonki
Cukier  1 szklanka +2 łyżki do kruszonki
Olej 1/4 szklanki
Maślanka 1 szklanka
Jajko 1 sztuka
Proszek do pieczenia  1 łyżeczka + 1/2 łyżeczki do kruszonki
Soda  1/2 łyżeczki
Sól 1/2 łyżeczki
Cukier waniliowy

PRZEPIS
Truskawki pokrój w kawałki.
W misce utrzyj mikserem olej z cukrem, dodaj jajko i sól, dokładnie zmiksuj.
Połącz mąkę z proszkiem do pieczeniem i sodą, dodawaj na zmianę  z maślanką do ciasta. Mieszaj szpatułką, niezbyt długo. 3/4 gotowego ciasta przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy. Na wierchu ułóż owoce. Pozostałe ciasto połącz z 4 łyżkami mąki, 2 łyżkami cukru i 1/2 łyżeczką proszku. Masę rozdrobnij palcami na okruchy, taką kruszonką posyp ciasto. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 C.