SKŁADNIKI
Truskawki (ilość według uznania)
Mąka pszenna 2
szklanki+ 4 łyżki do kruszonki
Cukier 1 szklanka +2 łyżki do kruszonki
Olej 1/4
szklanki
Maślanka 1
szklanka
Jajko 1 sztuka
Proszek do
pieczenia 1 łyżeczka + 1/2 łyżeczki do
kruszonki
Soda 1/2 łyżeczki
Sól 1/2
łyżeczki
Cukier waniliowy
PRZEPIS
Truskawki pokrój w kawałki.
W misce utrzyj mikserem olej z cukrem, dodaj jajko i sól,
dokładnie zmiksuj.
Połącz mąkę z proszkiem do pieczeniem i sodą, dodawaj na zmianę z
maślanką do ciasta. Mieszaj szpatułką, niezbyt długo. 3/4 gotowego ciasta przełóż do wysmarowanej masłem i
obsypanej mąką formy. Na wierchu ułóż owoce. Pozostałe ciasto połącz z 4 łyżkami mąki, 2 łyżkami cukru
i 1/2 łyżeczką proszku. Masę rozdrobnij palcami na okruchy, taką kruszonką
posyp ciasto. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz