wtorek, 17 czerwca 2014

Pieczona owsianka

Na śniadanie dla odmiany od klasycznej owsianki- owsianka pieczona. Ta w wersji z jabłkami i z dodatkiem mąki orkiszowej. Jest przepyszna i smakuje jak ciasto :) Możemy przygotować większą porcję i mieć gotowe śniadanie na 2 dni. Na dodatek jest bardzo łatwa w przygotowaniu i bardzo, bardzo zdrowa! :)

SKŁADNIKI
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki orkiszowej
3 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki pestek dyni
3 duże jabłka
400 g maślanki/jogurtu naturalnego
1 jajko

Przepis jest banalny. Mieszkamy wszystkie suche składniki. Dodajemy jogurt i jajko. Mieszamy. Jabłka trzemy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do masy. Całość mieszamy i przekładamy do silikonowej formy. Pieczemy ok 30 min w 180C.


3 komentarze:

  1. Pieczoną owsiankę robię często, szczególnie w okresie jesienno-zimowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie piekę :) z racji nietolerancji jabłek starłam brzoskwinie ;) czekam na efekty

    OdpowiedzUsuń