środa, 4 czerwca 2014

Jaglana tarta z rabarbarem

Pyszna i najzdrowsza wersja tarty. Jaglany spód. muss z rabarbaru i pyszna pianka. Zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Wyśmienita d kawy ale również na śniadanie. Tak więc pieczemy!


Składniki na spód:
Kasza jaglana - 1 szklanka
Banany - 2 sztuki
Skrobia ziemniaczana - 2 łyżki
Daktyle suszone - 50 g
Dodatkowo:
500 g rabarbaru
3 białka
3 łyżki cukru pudru

Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i prażymy do momentu, aż w kuchni zacznie się roznosić przyjemny, orzechowy aromat. Następnie zalewamy ją dwiema szklankami wody, zagotowujemy i zmniejszamy ogień do minimum. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, zdejmujemy ją z ognia, przykrywamy garnek przykrywką i zostawiamy na kilka minut. Daktyle drobno kroimy i zalewamy gorącą wodą, tak by się całe w nich zanurzyły. Do miski dodajemy kaszę jaglaną, rozgniecione banany, skrobię i daktyle (ale bez wody w której się moczyły). Wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowaną masą wykładamy natłuszczoną tortownicę. Rabarbar kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie wrzucamy rabarbar na patelnie i prażymy podlewając wodą. Kiedy zacznie się rozpadać, przekładamy na jaglany spód. Z białek i cukru pudru ubijamy pianę i wykładamy na rabarbar. Pieczemy w 180 stopniach ok 35-45 minut.