wtorek, 3 czerwca 2014

Czarny ryż- dlaczego warto jeść ?

Czarny ryż (znany również jako ryż fioletowy lub ryż "ryż zakazany") - odmiana ryżu kleistego o charakterystycznym orzechowym aromacie. Jego odmiany obejmują ale nie ograniczają się do indonezyjskiego czarnego ryżu i tajskiego czarnego ryżu jaśminowego. Czarny ryż jest bogaty w wartości odżywcze, zawiera 18 aminokwasów, żelazo, cynk, miedź, karoten oraz kilka ważnych witamin. Ziarno ryżu czarnego ma więcej błonnika i witaminy E niż ziarno ryżu białego.

Czarny ryż posiada czarny kolor, zmieniający w głęboki fiolet się po ugotowaniu. Swój ciemnofioletowy kolor zawdzięcza grupę związków organicznych zwanych antocyjanami, które wpływają korzystnie na wzrok, układ krążenia oraz pamięć.
W starożytnych Chinach ziarna ryżu czarnego - uważane za najlepsze spożywane - były spożywane tylko przez cesarza. Dlatego też nazywa się go ryżem "zakazanym" - bo nie był dostępny dla ogółu społeczeństwa.