PRZEPIS
1 kg małych gruntowych ogórków
1 pęczek kopru
1 główka czosnku
1 łyżka soli na 1 litr wody
1,5 litra zimnej wody niegazowanej
korzeń i kilka liści chrzanu
kilka liści laurowych
Ogórki dokładnie myjemy i układamy w kamiennym naczyniu. Pomiędzy nie wtykamy listki laurowe, gałązki kopru oraz liście chrzanu. Korzeń chrzanu myjemy, obieramy i kroimy w wąskie pionowe słupki i wkładamy między ogórki, dodajemy także obrane ząbki czosnku. Sporządzamy roztwór soli w zimnej wodzie.
Woda może być przegotowana lub mineralna niegazowana. Ja zwykle na 1
litr wody używam 1 łyżkę soli.
Ogórki zalewamy przygotowanym roztworem
soli w wodzie i przykładamy mniejszym niż średnica naczynia talerzem,
ewentualnie dociskamy czymś ciężkim tak by wszystkie ogórki zanurzone
były w roztworze.
Ogórki małosolne do spożycia gotowe są po dwóch, trzech dobach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz