niedziela, 29 czerwca 2014

Domowe ogórki małosolne

Uwielbiam ogórki małosolne. W sezonie przygotowuję je non stop. Kiedy z wielkiego słoja zniknie ostatni ogórek już szykuję kolejne :) Czy wy również przygotowujecie domowe ogórki małosolne? Czy robicie zapasy ogórków kiszonych na zimę w słoikach?:) A zapraszam teraz na przepis na pyszne ogórki:)

PRZEPIS
1 kg małych gruntowych ogórków
1 pęczek kopru
1 główka czosnku
1 łyżka soli na 1 litr wody
1,5 litra zimnej wody niegazowanej
korzeń i kilka liści chrzanu
kilka liści laurowych

 Ogórki dokładnie myjemy i układamy w kamiennym naczyniu. Pomiędzy nie wtykamy listki laurowe, gałązki kopru oraz liście chrzanu. Korzeń chrzanu myjemy, obieramy i kroimy w wąskie pionowe słupki i wkładamy między ogórki, dodajemy także obrane ząbki czosnku. Sporządzamy roztwór soli w zimnej wodzie. Woda może być przegotowana lub mineralna niegazowana. Ja zwykle na 1 litr wody używam 1 łyżkę soli.
Ogórki zalewamy przygotowanym roztworem soli w wodzie i przykładamy mniejszym niż średnica naczynia talerzem, ewentualnie dociskamy czymś ciężkim tak by wszystkie ogórki zanurzone były w roztworze.
Ogórki małosolne do spożycia gotowe są po dwóch, trzech dobach.