czwartek, 12 czerwca 2014

Dietetyczny pasztet drobiowy

Pyszny pasztet, dietetyczny bez tłuszczu a w smaku- rewelacyjny! Na sklepowych półkach na marne szukać dobrego pasztetu z dobrym składem. Chyba że wybierzemy się do sklepu eko, lub mamy sprawdzonego rzeźnika który metodami tradycyjnymi wykonuje wszelkie wędliny. Ja jednak wykonuję pasztet sama. Jest to bardzo proste, szybkie i efekt jest fenomenalny. Nie jest też to bardzo kosztowna potrawa- a w sklepie ekologicznym możemy zapłacić fortunę. Więc zapraszam na przepis :)

PRZEPIS
1kg mięsa drobiowego bez kości i skóry
0,5 kg drobiowej wątróbki
30 dag pieczarek
mały seler
2 -3 cebule
2 - 3 marchewki
3 jajka
przyprawy

Mięso(u mnie udka z kurczaka bez skóry oraz piersi z kurczaka) z warzywami (seler, marchewka, cebula) gotować w lekko osolonej wodzie aż do miękkości. Następnie odcedzić, trochę wywaru zostawić do pasztetu. W osobnym garnuszku zalać wątróbki gorącą wodą i gotować około 5 minut, wyjąć na talerz.
Pieczarki poddusić na teflonowej patelni na odrobinie wody. Wszystkie składniki zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa lub użyć blendera.. Dodać przyprawy według smaku, starannie wyrobić ręką
Oddzielić żółtka od białek, żółtka dodać do pasztetu i ponownie wyrobić. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać.
Całość przełożyć do silikonowej keksówki i upiec w piekarniku. Czas pieczenia przy temperaturze 180 - 200 stopni około 1 godziny.


1 komentarz:

  1. DOMOWE PASZTETY SĄ NAJLEPSZE: JA ROBIĘ CZĘSTO Z KACZKI I KRÓLIKA: POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/pasztet-z-krolika.html

    OdpowiedzUsuń