piątek, 13 czerwca 2014

Bułki z farszem warzywnym z ricottą

Dziś bułeczki które nadają się zarówno na śniadanie jak i przystawka do obiadu. Pyszny, warzywny farsz w połączeniu z lekką ricottą daje wyśmienity efekt. Ja podałam bułeczki jeszcze ciepłe do pysznej równie wiel-owarzywnej zupy na obiad. Polecam! :)

PRZEPIS
Płat ciasta francuskiego
1 jajko
1 brokuł
1 marchewka
1 mała kalarepka
garść szpianku
ząbek czosnku
sól i pieprz
250 g ricotty

Ciasto francuskie rozkładamy i wałkujemy na cienko. Warzywa gotujemy na parze do miękkości. Miękkie przekładamy do miseczki i ugniatamy na jednolitą masę  (możemy zostawić większe kawałki warzyw), doprawiamy solą i pieprzem ewentualnie ulubionymi ziołami. Ja mam swoje ulubione mieszanki ziół, które kupuje w sklepach eko. Są ta same suszone zioła i warzywa bez żadnych dodatków, takie polecam. Do masy dodajemy ser ricotta. Ciasto kroimy na większe kwadraty i na każdym układamy farsz. Bułki formujemy w wybrany kształt, ważne by boki ciasta były sklejone. Smarujemy każdą z bułek jajkiem. Pieczemy w mocno rozgrzanym piekarniku (220C) przez ok 20 min.