środa, 7 maja 2014

Wytrawne babeczki z soczewicy


Dziś przepis na babeczki- mini paszteciki z soczewicy. Pełne zdrowych składników i bardzo wartościowe:)
 Zapraszam do przygotowania :)

Składniki:

  • 200g czerwonej soczewicy
  • 200g pieczarek
  • 1 seler
  • 1 marchew
  • 2 jajka
  • przyprawy: curry, papryka słodka,pietruszka
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  •  kilka ząbków czosnku, cebula
  • garść ziaren słonecznika, bądź pestek dyni
Przygotowanie:
  1. Soczewicę namoczyć przez całą noc.
  2. Odsączyć soczewicę z wody, w której była moczona, zalać świeżą i gotować do miękkości- około 20 minut.
  3. Marchewkę, selera i pieczarki obrać ze skórki, pokroić w kawałki i ugotować.
  4. Ugotowane warzywa zmiksować z soczewicą, żółtkami, sosem sojowym i przyprawami.
  5. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie połączyć z wcześniej przygotowanym farszem.
  6. Wszystko przełożyć do foremek na babeczki i posypać na wierzchu ziarnami słonecznika.
  7. Całość piec około godziny w 180 stopniach.

1 komentarz:

  1. świetny pomysł, ostatnio próbowałam kotlety z soczewicy i bardzo mi smakowały, wypróbuję babeczki, na pewno też są smaczne:)

    OdpowiedzUsuń