czwartek, 17 kwietnia 2014

Pasztet z soczewicy i warzyw


Propozycja w sam raz na zbliżające się święta. Pasztet to obowiązkowa potrawa jaka zawsze gości na świątecznym stole. Zarówno pasztet mięsny (który niedługo również przygotuję i zamieszczę tutaj przepis), robię go z chudego mięsa kurczaka i podrobów. Jest pyszny i zdrowy. Ale dziś coś bez mięsa. Zapewniam jednak że zasmakuje również zagorzałym mięsożercom. Tak więc kolejny zdrowy i wartościowy przepis koniecznie do przygotowania! :)

PRZEPIS
  • 250g czerwonej soczewicy
  • 250g pieczarek
  • 1 seler
  • 1 marchew
  • 3 jajka
  • przyprawy: curry, papryka słodka, zioła, przyprawa grzybowa
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • opcjonalnie: kilka ząbków czosnku, cebula
  • garść ziaren słonecznika, bądź pestek dyn
 Przygotowanie:
  1. Soczewicę namoczyć przez kilka godzin (ja moczyłam całą noc).
  2. Odsączyć soczewicę z wody, w której była moczona, zalać świeżą i gotować do miękkości- około 20 minut.
  3. Marchewkę, selera i pieczarki obrać ze skórki, pokroić w kawałki i ugotować.
  4. Ugotowane warzywa zmiksować z soczewicą, żółtkami, sosem sojowym i przyprawami.
  5. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie połączyć z wcześniej przygotowanym farszem.
  6. Wszystko przełożyć do formy "keksówki" wyłożonej papierem do pieczenia i posypać na wierzchu ziarnami słonecznika.
  7. Całość piec około godziny w 180 stopniach.