środa, 16 kwietnia 2014

Dorada pieczona z warzywami

Dorada
Sparus aurata

Doradę najczęściej spotkamy przy dnie piaszczystym lub porośniętym trawą morską. Zazwyczaj przebywa na głębokościach nie większych niż 30 metrów. Dorosłe osobniki potrafią dotrzeć  nawet na 150 metrów w głąb toni wodnej.

Wiosną dorada przemieszcza się w kierunku słonawych wód przybrzeżnych, w okolice ujść rzek oraz lagun. Żywi się mięczakami.

WYSTĘPOWANIE
Dorada  występuje w Morzu Śródziemnym oraz pasie wód przybrzeżnych środkowej części Oceanu Atlantyckiego.

STAN
Większość stad dziko żyjącej dorady w Morzu Śródziemnym jest przełowiona. Dotychczas nie podjęto stanowczych działań w celu ich odbudowy. Hodowle prowadzone są w otwartych klatkach, co negatywnie wpływa na środowisko naturalne.


PRZEPIS

Doradę oczyszczamy, nacieramy solą, pieprzem. Obkładamy kilkoma plasterkami masła. Warzywa (cukinia, marchew, czerwona cebula) kroimy i obkładamy rybę. Zawijamy w folię i pieczemy ok 35-40 min w 180C z termoobiegiem.