sobota, 11 stycznia 2014

Pasztet strączkowy

Pasztet ze strączków jest nie tylko pyszny ale również bardzo zdrowy. Warto czasami zastąpić mięso, bogatymi w białko jak i składniki mineralne strączkami. Jeśli dodatkowo skorzystamy z warzyw z puszki (np. warzywa na parze w puszce, które osobiście polecam) to jego przygotowanie, nie zajmie nam dużo czasu. Osobiście jednak kupuję suche ziarna, moczę a później gotuję. Doskonały do kanapek, oraz na ciepło jak danie główne z warzywami.


PRZEPIS
400 g mieszanki strączków (fasola, soczewica, cieciorka itd.)
marchew, seler, pietruszka, cukinia
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 jajka
pieprz
sól
gałka muszkatołowa
imbir
czosnek niedźwiedzi lub granulowany
papryka słodka

 1. Mieszankę fasoli moczymy przez noc, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
2. Gotujemy włoszczyznę.
3. Cebulę i czosnek kroimy.
4. Wystudzone składniki przekładamy do dużej miski i dokładnie blendujemy. Doprawiamy, wbijamy jaja, dodajemy startą cukinię. Przyprawiamy.
 5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni(bez termoobiegu), masę przekładamy do foremki. Pieczemy ok. 1 godziny.




1 komentarz:

  1. Ja dzisiaj sie biore za fasolowy bo tylko ją akurat posiadam :( w nocy mnie natchnęło :P

    OdpowiedzUsuń