piątek, 10 stycznia 2014

Sernik Rosa

Sernik rosa, klasyka znana wszystkim wielbicielom wypieków. Ja uwielbiam serniki, jest to chyba moje ulubione ciasto. Muszę wypróbować każdy spotkany przepis. Odkąd pamiętam moja mama zawsze piekła ten sernik zaraz po tym z brzoskwiniami (też się tutaj pojawi:)) Wart wypróbowania, a dodatkowo jak na sernik, nie jest bardzo pracochłonny. Myślę, że uda się również osobom, które swoją przygodę z wypiekami dopiero zaczynają. Dziś już za oknem chłodniej, czyżby zima nadchodziła?? Czas zabrać się więc za przygotowanie czegoś rozgrzewającego i słodkiego! :)

PRZEPIS

Spód:
1 i 3/4 szklanki mąki
1 kostka masła
2 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru

Masa:
1 kg twarogu zmiksowanego
1/2 szklanki stopionego masła
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
4 jajka

Pianka:
6 białek
1 szklanka cukru pudru

1. Ciasto: Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia. Dodać zimne masło i pociąć je nożem. Następnie dodać cukier i jajka i szybko zagnieć ciasto. Włożyć je do lodówki na ok. 1 godzinę.
2. W tym czasie przygotować należy masę. W tym celu po kolei miksuj wszystkie składniki.
3. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra i dół). Blaszkę o boku 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż i ugnieć palcami ciasto i wylej masę twarogową.
4. Piecz ciasto przez ok. 40 minut.
5. Ubij pianę z białek mikserem dodając cukier.
6. Wyłóż pianę na ciasto i piecz jeszcze 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz