Już w starożytnym Babilonie sezam nazywano „przyprawą bogów”. Ówczesne
legendy głosiły, że wyciąg z jego nasion pili stwórcy świata. Wielką moc
przypisywano roślinie także w dawnych Indiach – jak wynika z badań
archeologów, w dolinie Indusu uprawiano ją już 2 tysiące lat przed naszą
erą.
Równie wcześnie odkryto dobroczynne właściwości sezamu, o czym świadczą
wzmianki o nim w tzw. papirusie Ebersa, czyli pochodzącym z ok. XV
wieku p.n.e. staroegipskim dokumencie dotyczącym chorób i sposobów
łagodzenia dolegliwości.
Starożytni medycy zalecali spożywanie ziaren sezamu i tłoczonego z nich
oleju osobom cierpiącym z powodu schorzeń układu pokarmowego. W Chinach
od wieków docenia się korzystny wpływ rośliny na pracę śledziony,
trzustki i żołądka. Sezam uważany jest także za afrodyzjak.
Ziarna pełne wapnia
Dlaczego sezam jest tak wartościowym produktem? Przede wszystkim
stanowi bardzo bogate źródło wapnia – pierwiastka, który ma ogromny
wpływ nie tylko na stan kości i zębów, ale i funkcjonowanie całego
organizmu. Bez niego kiepsko sprawuje się zarówno układ mięśniowy, jak i
serce. Minerał chroni również przed osteoporozą.100 g ziaren sezamu
zawiera aż 1160 mg wapnia (dla porównania w takiej samej porcji mleka
krowiego znajduje się tylko 118 mg, a żółtego sera – ok. 600 mg).
Solidna dawka magnezu w ziarnach sprzyja obniżeniu poziomu stresu,
przywraca równowagę psychiczną i działa kojąco na nerwy. Z powodu dużej
zawartości cynku sezam powinni wprowadzić do jadłospisu mężczyźni,
którzy chcą uniknąć problemów z prostatą.
Białko w ziarnach tej rośliny ma prawie taką samą wartość jak to
pochodzące z jajek. Sezam dostarcza też organizmowi wielu cennych
witamin, przede wszystkim: A (dba o sprawność widzenia i wpływa na
kondycję skóry, paznokci oraz włosów), E (jeden z najsilniejszych
antyutleniaczy, neutralizujący wolne rodniki, które mogą uszkadzać
tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu) oraz grupy B
(wspomagają układ odpornościowy, poprawiają samopoczucie, pomagają w
prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i są niezbędne w procesie przemiany
białek).
Łatwa przyswajalność
Ziarna sezamu zawierają również fitosterole, roślinne sterydy
obniżające poziom złego cholesterolu, chroniące przed chorobami serca i
zapobiegające rakowi prostaty.
Unikatowe składniki – sezamol i sezamolina to naturalne
przeciwutleniacze. Roślina jest także bogata w nienasycone kwasy
tłuszczowe – substancje odżywcze podnoszące poziom energii, zwiększające
odporność i wspomagające działanie systemu immunologicznego. Dzięki
wysokiej zawartości lecytyny, sezam pozytywnie wpływa na naszą sprawność
umysłową.
Węglowodany, proteiny i aminokwasy sprawiają, że ziarna są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm.
Jak już wspomnieliśmy, bardzo silną moc przypisuje się sezamowi
czarnemu, który działa regenerująco i korzystnie wpływa na pracę jelit,
nerek oraz wątroby. Reguluje także miesiączkę oraz zwiększa produkcję
mleka u matek karmiących.
Sezam jest bardzo wartościowym produktem i praktycznie nie ma
przeciwskazań do jego spożywania. Ziaren powinny tylko unikać osoby
skarżące się na biegunkę oraz chorujące na kamicę nerkową. Roślinę muszą
ostrożnie stosować również alergicy.
Sezam w kuchni
Cenne właściwości ziaren nie mogą być jednak usprawiedliwieniem dla
objadania się sezamkami czy chałwą, ponieważ tego typu przysmaki są
wzbogacane mniej korzystnymi dla zdrowia dodatkami, np. cukrem czy
utwardzonymi tłuszczami roślinnymi.
Znacznie lepszym rozwiązaniem jest bezpośrednie spożywania nasion
sezamu. Najlepiej niełuskanych, zawierających więcej wartości
odżywczych. Można nimi posypywać gotowane warzywa, surówki, kanapki czy
zupy. Sezam świetnie komponuje się z ryżem i makaronem. Jest też
znakomitą panierką do ryb oraz kotletów.
W sklepach ze zdrową żywnością kupimy również interesujące produkty z
przetworzonego, łatwiej przyswajalnego przez organizm sezamu, m.in.
gomasio (mieszanka uprażonych nasion i soli morskiej) oraz tahini (masło
sezamowe, niezbędny składnik hummusu).
Za jeden z najbardziej wartościowych produktów uchodzi olej sezamowy,
otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno nasion rośliny. Obniża ciśnienie
krwi, opóźnia procesy starzenia i ma właściwości rozgrzewające. W Azji
stosuje się go do masażu skóry, poprawiającego jej kondycję. W chińskiej
tradycji olej oczyszcza również skórę z toksyn.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz