Uprawa pomidorów w ogrodzie przeżywa prawdziwy
renesans. Nic nie może równać się ze smakiem i zapachem pomidorów
uprawianych w gruncie. Są soczyste, słodko-kwaśne i pachną latem. Chcemy
mieć własne pomidory, nawet coraz popularniejsza jest uprawa pomidorów
na balkonie. Często nie wiemy, jakie są odmiany pomidorów i jak
najlepiej sprawdzą się do uprawy w ogrodzie. Poznaj nasz ranking: top 10
-
pomidory odmiany - najlepsze pomidory do uprawy w ogrodzie i najsmaczniejsze odmiany pomidorów na przetwory.
10 najpopularniejszych odmiany pomidorów gruntowych
Pomidory to rośliny o długim okresie wegetacji oraz wysokich
wymaganiach cieplnych i świetlnych dlatego uprawia się je wyłącznie z
rozsady. Poniżej charakterystyka najpopularniejszych odmian pomidorów
gruntowych. Ich nasiona lub gotową rozsadę można kupić w większości
centrów ogrodniczych.
- ‘Giant’ – odmiana pomidorów średnio późna, wysoko rosnąca (do uprawy
przy palikach), polecana szczególnie do uprawy amatorskiej. Owoce
kuliste, o masie 200–250 g, intensywnie czerwone. Odmiana pomidorów
odporna na wirusa mozaiki tytoniu i częściowo brunatną plamistość liści.
- ‘Jawor’ – odmiana pomidorów wczesna, bardzo plenna, sztywnołodygowa,
samokończąca. Owoce są kuliste, bez piętki, około 100 g, odporne na
pękanie, bardzo smaczne, do bezpośredniego spożycia i na przetwory.
- ‘Koralik’ – odmiana pomidorów koktajlowa, samokończąca, o silnym
wzroście. Owoce drobne, kuliste, typu „cherry”, osadzone bardzo licznie
na rozgałęzionych gronach, intensywnie czerwone. Cenna odmiana z uwagi
na odporność na zarazę ziemniaka.
- ‘Krakus’ – odmiana pomidorów średnio późna, wysoko rosnąca (do
uprawy przy palikach na 1 lub 2 pędy). Owoce są duże, mięsiste,
ciemnoczerwone, bardzo smaczne, polecane do sałatek i przetworów.
- ‘Malinowy Henryka F1’ – odmiana pomidorów średnio późna, wysoko
rosnąca (do uprawy przy palikach). Owoce duże, 200 g, kuliste. Skórka i
miąższ mają charakterystyczną malinową barwę. Owoce polecane przede
wszystkim do bezpośredniego spożycia.
- ‘Malinowy Olbrzym’ – odmiana pomidorów średnio późna, wysoko rosnąca
(do uprawy przy palikach) . Owoce duże (powyżej 200 g), o żebrowanej
powierzchni, mięsiste, bardzo smaczne. Jedna z najpopularniejszych odmia
do uprawy w gruncie.
- ‘Malinowy Ożarowski’ – odmiana wczesna, wysoko rosnąca. Owoce bardzo
kształtne, kulisto-spłaszczone, bez zniekształceń, piękna malinowa
barwa skórki i miąższu.
- ‘Olka Polka’ – odmiana pomidorów bardzo wczesna, karłowa,
samokończąca. Owoce drobne (30–50 g), koloru żółtego, kuliste, bardzo
smaczne, do bezpośredniego spożycia lub konserwowania w całości.
- ‘Oxheart’ – odmiana pomidorów typu bawole serce, o bardzo dużych
sercowatych owocach. Miąższ różowoczerwony, delikatny, słodki, bardzo
smaczny. Odmiana wysoko rosnąca, wymaga uprawy przy palikach.
- ‘Rumba Ożarowska’ – odmiana pomidorów wczesna, bardzo plenna,
tolerancyjna na choroby. Jedna z najlepszych odmian pomidorów na
przetwory. Owoce zawierają najwięcej witaminy C ze wszystkich odmian
pomidorów. Są średniej wielkości (90 g), mają bardzo ładny kolor, są
twarde i odporne na pękanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz