Domowe zdrowe pieczywo, pełnoziarniste lub żytnie, na zakwasie lub drożdżach. Bezglutenowe lub tradycyjne- domowe pieczywo jest najlepsze oraz pozbawione dodatków których w chlebie nie powinno być. Pieczywo ,,marketowe" odradzam każdemu, więcej na ten temat przeczytacie w oddzielnym poście, a już teraz zapraszam na przepis na szybki i łatwy chleb z czarnuszką.
SKŁADNIKI
3 szklanki mąki orkiszowej typu 700
350 ml wody
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
2 łyżeczki czarnuszki
pół szklanki nasion słonecznika
Do miski włożyć drożdże, zalać je ciepłą wodą i dobrze wymieszać
Dodać mąkę, sól, cukier, przyprawy. Następnie dolać ciepłą wodę i całość dobrze wyrobić ręką.
Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce, aby dobrze wyrosło.
Po tym czasie przełożyć ciasto do podsypanej mąką okrągłęj formy o średnicy około 23 cm i odstawić do dalszego wyrastania.
Po tym czasie formę, wstawić do ciepłego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy około 45 - 50 minut.
Wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce , aby wystygł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz