SKŁADNIKI
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
7 g suchych drożdży lub 24 g drożdży świeżych
1 żółtko
2 jajka
szczypta soli
5 łyżek miodu
3/4 szklanki napoju ALPRO http://www.alpro.com/pl
1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
7 g suchych drożdży lub 24 g drożdży świeżych
1 żółtko
2 jajka
szczypta soli
5 łyżek miodu
3/4 szklanki napoju ALPRO http://www.alpro.com/pl
50 g masła, roztopionego i przestudzonego
1 łyżka cukru migdałowego
1 łyżka cukru migdałowego
nadzienie:
puree z marchewki
150 g twarożku sernikowego
PRZEPIS
Obie
mąki wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić
rozczyn), dodać miód, cukier migdałowy, sól, jajka, a następnie wlać napój ALPRO wymieszany z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo,
by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać kilka łyżek
mąki . Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić
w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około
1,5 godziny).
Wyrobione ciasto rozwałkować na wielkość dużego
prostokąta,
równomiernie posmarować nadzieniem. Zwinąć jak roladę lub makowca wzdłuż
krótszego boku, brzegi zawinąć pod spód, przełożyć do formy.
Przykryć kuchennym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do
podwojenia objętości.
Wyrośnięte
ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Piec bez termoobiegu
przez około 40-45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Minimalnie
uchylić piekarnik, zostawić w nim do przestudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz