SKŁADNIKI
1 szklanka mąki z ciecierzycy (surowej)
1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka otrębów
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki papryki mielonej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz
sezam do posypania
Rozgrzewamy
piekarnik do 180 stopni. W misce mieszamy mąkę z ciecierzycy, mąkę
pełnoziarnistą i wszystkie przyprawy. W małej miseczce roztrzepujemy
jajko, po czym dolewamy je do suchej masy. Dodajemy również oliwę z
oliwek i wodę. Wodę najlepiej jest dodawać stopniowo. Zagniatamy ciasto
przez kilka minut. Dzielimy ciasto na dwie części i formujemy je w kule.
Następnie podsypując lekko blat mąką, cienko rozwałkowujemy porcję
ciasta. Kroimy radełkiem lub nożem na prostokąty pożądanej wielkości.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy
krakersy wodą lub roztrzepanym jajkiem. Posypujemy sezamem i świeżo
mielonym pieprzem. Pieczemy je przez około 15 minut, na złoto-brązowy
kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz