PORZECZKI CZERWONE
Owoce porzeczki czerwonej mają znaczenie dietetyczne, wynikające ze stosunkowo dużej zawartości witaminy C, prowitaminy A, soli mineralnych, cukrów i kwasów organicznych. Spożywanie tych owoców jest zalecane w przeziębieniach, grypie czy anginie. Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, odświeżające, moczopędne, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia. Spożywanie porzeczki czerwonej jest zalecane w wielu schorzeniach, takich jak reumatyzm, brak łaknienia, kamienie moczowe, niestrawność spowodowana niedoborem soków trawiennych, niewydolność wątrobowa lub przewlekłe schorzenia wątroby, zapalenie dróg moczowych, zaparcia, kolki, migreny, dolegliwości serca, a nawet miażdżyca naczyń. W porównaniu do porzeczki czarnej owoce porzeczki czerwonej mają kilkakrotnie mniejsze stężenie przeciwutleniaczy, co jest spowodowane niższą zawartością witaminy C i polifenoli takich jak antocyjany.
PORZECZKI CZARNE
Skład ilościowy owoców czarnej porzeczki zależy od stopnia dojrzałości oraz odmiany. Zawartość cukrów wynosi średnio 7%, z czego fruktoza stanowi 45%, glukoza 40%, a sacharoza 15%. Ilość kwasów zawartych w tym owocu to 3-5%, z czego 88% stanowi kwas cytrynowy, a 12% kwas jabłkowy. W miarę dojrzewania maleje zawartość kwasu jabłkowego, natomiast wzrasta ilość cukrów. Do niezwykle ważnych związków chemicznych należą polifenole.
W owocach czarnej porzeczki występują:
- Kwasy fenolowe: protokatechowy, p-kumarowy, kawowy, ferulowy, chlorogenowy i neochlorogenowy,
- Flawonoidy: katechina, epikatechina, procyjanidyny, rytyna, kwercetyna, myricetyna, kempferol i antocyjany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz