To mój ulubiony, codzienny chlebek. Jest w 100% żytni, na zakwasie, wilgotny w środku i bardzo smaczny. Długo utrzymuje świeżość - nawet po 5 dniach jest dobry. Czy przygotowujecie chleb na zakwasie ?
SKŁADNIKI
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 400 g mąki pełnoziarnistej
- 50 g ziaren słonecznika
- łyżeczka miodu
- 300 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, ziarna słonecznika, miód i sól. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez ok. 3 minuty. Zostawiamy ciasto w misie pod przykryciem na minimum 2 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy ciasto do formy i wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy ok 40 min .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz