Składniki:
- ogórki ( 2 kg )
- marchew ( 3 średnie sztuki)
- czerwona papryka (4 sztuki)
- cebula ( 6 sztuk)
- czosnek ( 5 ząbków)
- 1 szklanka octu
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżki soli
- 5 ziaren ziela angielskiego
Ogórki pokroić w plasterki. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Paprykę pokroić w kostkę lub paski. Cebulę pokroić w pół plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.Wszystko dokładnie wymieszać. Składniki na zalewę zagotować chwilkę. Zalać zalewą warzywa. Odstawić na niecałe 2 godziny. Przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 min. Na dno garnka wkładamy ścierkę aby słoiki nie popękały. Układamy słoiki i zalewamy wodą aby przykryła ok. 3/4 słoika. Stawiamy do wystygnięcia do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz